Książki Mojej Mamy

wtorek, 2 czerwca 2015

Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną

Piękna, słoneczna pogoda za oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar.  Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie!




Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka zerówki
  • 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania
  • 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy
  • 100 g mąki
  • kilka truskawek do dekoracji
Masa rabarbarowa:
  • ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
  • 500 g rabarbaru
  • ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy)
  • 60 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki lub ogrzewamy w ciepłej wodzie (powinny mieć temperaturę pokojową).

Rabarbar myjemy i kroimy na nieduże kawałki. Na patelnię wlewamy sok, dodajemy cukier i wanilię. Dodajemy rabarbar i zagotowujemy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Rabarbar powinien być zupełnie miękki. Trwa to około 15-20 minut. Ewentualny nadmiar wody redukujemy przez zdjęcie pokrywki i zwiększenie ognia. Odkładamy na bok i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy.

Mikserem ubijamy ( przez 10 minut) jajka z cukrem pudrem. Do kremu przesiewamy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, lekko mieszając.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę ( 23 cm) smarujemy masłem, spód wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, jeszcze raz smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.

Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na 2 części.

Dolną część biszkopta smarujemy 1/3 musu z rabarbaru, nakładamy bita śmietanę i przykrywamy górnym krążkiem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy.

Pozostałą część musu z rabarbaru, podajemy na talerzyku obok ciasta.

Smacznego!















Autor: Mama Rabarbarowa rewolucja Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze: