Piękna, słoneczna pogoda za oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar. Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie!
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka zerówki
- 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania
- 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy
- 100 g mąki
- kilka truskawek do dekoracji
- ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
- 500 g rabarbaru
- ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy)
- 60 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki lub ogrzewamy w ciepłej wodzie (powinny mieć temperaturę pokojową).
Rabarbar myjemy i kroimy na nieduże kawałki. Na patelnię wlewamy sok, dodajemy cukier i wanilię. Dodajemy rabarbar i zagotowujemy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Rabarbar powinien być zupełnie miękki. Trwa to około 15-20 minut. Ewentualny nadmiar wody redukujemy przez zdjęcie pokrywki i zwiększenie ognia. Odkładamy na bok i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy.
Mikserem ubijamy ( przez 10 minut) jajka z cukrem pudrem. Do kremu przesiewamy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, lekko mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę ( 23 cm) smarujemy masłem, spód wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, jeszcze raz smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.
Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na 2 części.
Dolną część biszkopta smarujemy 1/3 musu z rabarbaru, nakładamy bita śmietanę i przykrywamy górnym krążkiem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
Pozostałą część musu z rabarbaru, podajemy na talerzyku obok ciasta.
Smacznego!
Autor: Mama
Bardzo apetyczne to ciasto :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńLekkie i pyszne. :)
OdpowiedzUsuń