Tort
serowo-truskawkowy
(na
podstawie przepisu Kwestii Smaku)
Składniki:
- Spód ciasta:
- 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe)
- ¼ kostki miękkiego masła
- 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia)
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 5 jajek
- Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
- do posmarowania części serowej: 150 g gęstej śmietany 12%
Masa truskawkowa:
- 450-500 g świeżych truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki brązowego, nierafinowanego cukru pudru (wystarczy zmielić brązowy cukier w młynku do kawy)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego.
- 1 pełna łyżka stołowa żelatyny
- oraz do bitej śmietany: 500 ml zimnej śmietany 30%, 2 łyżki brązowego cukru pudru
W rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wykładamy na dno tortownicy i mocno uklepujemy.
Masa serowa:
Do misy miksera wkładamy ser, mascarpone, cukier i budyń. Miksujemy na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Masę wylewamy na spód z ciasteczek (masa jest płynna i taka ma być).
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Wkładamy ciasto.
Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Masa truskawkowa:
Świeże lub rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy.
Do przetartych truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i moczymy przez 10 minut, następnie chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, żeby nie zostały grudki. Dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, i po wymieszaniu wlewamy do reszty musu.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany partiami dodajemy mus truskawkowy z żelatyną delikatnie mieszając łyżką.
Gotowy krem wykładamy na masę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano dekorujemy według uznania (truskawkami, bezami, płatkami kwiatów).
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz