Książki Mojej Mamy

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tort serowo-truskawkowy

Truskawkowo mi! Uwielbiam czerwiec, uwielbiam owoce. I uwielbiam Moją Mamę, że piecze mi tort serowo-truskawkowy!!!  Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :)






Tort serowo-truskawkowy

(na podstawie przepisu Kwestii Smaku)

Składniki:

  • Spód ciasta:
  • 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe)
  • ¼ kostki miękkiego masła
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 500 g mascarpone
  • 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 5 jajek
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
  • do posmarowania części serowej: 150 g gęstej śmietany 12%

Masa truskawkowa:
  • 450-500 g świeżych truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki brązowego, nierafinowanego cukru pudru (wystarczy zmielić brązowy cukier w młynku do kawy)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego.
  • 1 pełna łyżka stołowa żelatyny
  • oraz do bitej śmietany: 500 ml zimnej śmietany 30%, 2 łyżki brązowego cukru pudru
Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wykładamy na dno tortownicy i mocno uklepujemy.


Masa serowa:



Do misy miksera wkładamy ser, mascarpone, cukier i budyń. Miksujemy na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.


Masę wylewamy na spód z ciasteczek (masa jest płynna i taka ma być).


Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Wkładamy ciasto.


Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut.


Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.


Masa truskawkowa:

Świeże lub rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy.


Do przetartych truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i moczymy przez 10 minut, następnie chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, żeby nie zostały grudki. Dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, i po wymieszaniu wlewamy do reszty musu.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany partiami dodajemy mus truskawkowy z żelatyną delikatnie mieszając łyżką.

Gotowy krem wykładamy na masę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano dekorujemy według uznania (truskawkami, bezami, płatkami kwiatów).

Smacznego!











Autor: Córka Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz