- Dla kurków nie warto się schylać.
Ale że jest ich dużo, szkoda zostawić, więc zbierają je chłopcy na prezent albo później zamieniają całą czapę kurków na jednego maślaka."
Fragment książki " Józki, Jaśki i Franki" autorstwa Janusza Korczaka.
My kurki uwielbiamy, w każdej postaci. Przysmażone na masełku z czosnkiem, albo jako dodatek do porannego omletu lub jajecznicy.
Dzisiaj proponujemy wyśmienitą i aromatyczną zupę z kurek. Fantastycznie rozgrzewa w coraz chłodniejsze jesienne wieczory.
Zupa z kurek
z ziemniakami i makaronem
Składniki:
- 1/2 kg kurek
- 4 ziemniaki
- 6 łyżek drobnego makaronu
- 1 cebula
- 1 i 1/ 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
- sól pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Kurki posypujemy solą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką i po chwili odsączamy na sitku. Jest to sprawdzony sposób na pozbycie się z kurek piasku.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, lekko solimy i szklimy ok. 3 min.
Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i co chwilę mieszając smażymy do momentu gdy woda odparuje a grzyby lekko zarumienią. Dodajemy masło a po chwili wlewamy gorący bulion.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 4 minuty. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy ok. 5 min.
Śmietanę lub jogurt rozprowadzamy stopniowo ok. 10 łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu 1 minutę.
Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek i pietruszkę.
Smacznego!
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz