Książki Mojej Mamy

poniedziałek, 13 lutego 2017

Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem

Dzisiaj dotarło do mnie, że dzień jest coraz dłuższy! Choć na zewnątrz wciąż mroźno i zima nie dała jeszcze całkowicie za wygraną, natura pomału zaczyna się budzić z zimowego letargu.
Mamy dla Was idealną na ten czas, zupę ziemniaczaną z ciecierzycą i porem.  Smacznego!


Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 1 duży por (biała i jasnozielona część) 
  • 1 marchewka
  • 6 średniej wielkości ziemniaków 
  • 1-1,5l. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe 
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka majeranku 
Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por i czosnek podsmażamy kilka minut na oliwie.

Wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotujemy około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy ugotowaną cieciorkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Wyjmujemy liście laurowe, miksujemy zupę blenderem. Na końcu dodajemy koperek.

Smacznego!













Autor: Córka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz