Szybki obiad lub wytworna kolacja.
Smacznego!
(pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku)
Składniki:
Naleśniki:
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , sól i miksujemy. Dodajemy 1 łyżkę roztopionego masła lub oleju i jeszcze raz mieszamy. Resztę tłuszczu wykorzystujemy do smażenia naleśników. Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.
Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w ruloniki.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, suszone oregano i bazylię. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Naczynie do zapiekania ( ok. 40 x 25cm) smarujemy oliwą i układamy naleśniki (jeden obok drugiego), zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Po tym czasie wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 3-4 minuty do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.
Smacznego!
Składniki:
Naleśniki:
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki gazowanej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju lub masła
- 200 g szpinaku mrożonego
- 100 g ricotty
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta czosnku w proszku
- 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta cukru
- kilka listków świeżej bazylii
- 200 g sera mozzarella w kulce
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , sól i miksujemy. Dodajemy 1 łyżkę roztopionego masła lub oleju i jeszcze raz mieszamy. Resztę tłuszczu wykorzystujemy do smażenia naleśników. Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.
Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w ruloniki.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, suszone oregano i bazylię. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Naczynie do zapiekania ( ok. 40 x 25cm) smarujemy oliwą i układamy naleśniki (jeden obok drugiego), zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Po tym czasie wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 3-4 minuty do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.
Smacznego!
Autor: Mama
ależ apetycznie wyglądają:) wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie. Pozdrawiamy
Usuń