Pijcie dzisiaj dużo wody! :)
Zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym
3 porcje
Składniki:
- 3 bakłażany
- 70 dag pieczarek
- 2 małe pory lub jeden większy
- 15 dag twardego żółtego sera (może być parmezan albo cheddar)
- 1 duża kula mozzarelli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 2 łyżki do posypania
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok. 6 łyżek oleju + ok. 2 do posmarowania bakłażanów
Białe części porów kroimy na cienkie pół krążki i szklimy na 2 łyżkach oleju. Przekładamy na talerz.
Pokrojone na plasterki pieczarki, wrzucamy na rozgrzany olej ( dwie łyżki) i dusimy na średnim ogniu do odparowania wody. Dodajemy podsmażony por, sól i pieprz.
Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i ostrym nożem wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1,5 cm dookoła.
Połówki bakłażanów lekko solimy, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem, i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Doprawiamy pieprzem.
Miąższ z bakłażana kroimy w małą kostkę, lekko solimy i smażymy do miękkości na dwóch łyżkach oleju, co chwilę mieszając (około 5 minut). Dodajemy posiekana pietruszkę i pieprz a następnie mieszamy z pieczarkami i porem.
Do podpieczonych połówek bakłażana nakładamy po 1 łyżeczce parmezanu lub cheddara, a następnie farsz pieczarkowo-porowy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy grubo startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut, do momentu aż ser się roztopi.
Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pozostałą pietruszką.
Smacznego !
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz