"Jak wesoły milion drobnych,wilgnych muszek,
Gdy za oknem plucha i ziąb, warto poświęcić trochę czasu aby przygotować pożywny i treściwy kapuśniak. Zupa ta to jeden z filarów kuchni polskiej. Smakuje zarówno w lecie, jako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody!
Autor: Córka
Jakby z worków szarych mokry, mżący maczek,
Sypie się i skacze dżdżu wodnisty puszek,
Rośny pył jesienny, siwy kapuśniaczek."
Sypie się i skacze dżdżu wodnisty puszek,
Rośny pył jesienny, siwy kapuśniaczek."
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek
Składniki:
- ok. 200 g kiszonej kapusty
- 600 g pieczarek
- 5-5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 por (biała część)
- ½ niewielkiego selera
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 litry wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy przez 10 minut.
Pokrojone pieczarki podsmażamy na 1 łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, selera w małe słupki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe a po zagotowaniu podsmażone pieczarki. Gotujemy około 10-15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy kapustę, tymianek, sól, pieprz i zagotowujemy.
Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Autor: Córka
takiego z pieczarkami jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)