Książki Mojej Mamy

piątek, 6 listopada 2015

Warzywna sałatka z zieloną soczewicą

Dzisiaj kolorowo, w promieniach jesiennego słońca. Sałatka warzywna z zieloną soczewicą. Szybko, prosto i naprawdę zdrowo. Polecamy!



Warzywna sałatka z zieloną soczewicą


Składniki sałatki:
  • 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona)
  • 3 buraczki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki sosu do sałatki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy warzywnej


Przygotowanie:


Buraczki myjemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 1 godzinę (mają być miękkie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.


Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut).


Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, 
posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy. 

Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki nie zabarwią jej od razu na czerwono).


Smacznego!











Autor: Mama Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz