Jesień w pełnej krasie. Stragany na targach pełne są jeszcze sezonowych warzyw i owoców, chociaż niektóre z nich będą się już pomału kończyły. Przez ostatnie lata jesień bywała długa i słoneczna co powodowało, że mogliśmy dłużej cieszyć się świeżymi pomidorami, papryką, cukinią, fasolką szparagową i innymi jesiennymi warzywami. Miejmy nadzieję, że i ten rok będzie dla nas łaskawy, chociaż synoptycy straszą nas prognozami zapowiadającymi nawet pierwsze opady śniegu już niebawem. Może dlatego moje zakupy na Kleparzu wyglądają tak jakby jutro miała zacząć się zima, a ja chciałabym zgromadzić jak największe zapasy. Nie mam jednak warunków do dłuższego przechowywania takiej ilości warzyw, dlatego muszę je wszystkie wykorzystać jak najszybciej. Nic nie może się zmarnować. Ponieważ czasu jak zwykle brakuje staram się robić proste potrawy, szybkie w przygotowaniu ale smaczne i treściwe. Dzisiaj kolejny przepis na taką szybką potrawę.
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów
Składniki:
- 1/2 kg piersi z indyka
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorów pozbawionych skórki i pestek lub 1 puszka pomidorów
- 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- Sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki pokrojonej bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- Około 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Przygotować wszystkie składniki: kukurydzę obrać z kolby, indyka pokroić w kostkę, cukinię w słupki, pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na dość drobne kawałki, cebulę pokroić w kostkę a czosnek w cienkie plasterki.
W rondlu lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie, po chwili dodać czosnek, a następnie pokrojonego indyka i smażyć mieszając przez około 2 minuty.
Dodać pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz.
Garnek przykryć i dusić potrawę około 15 minut. Po zakończeniu duszenia dodać posiekaną bazylię.
Potrawka doskonale smakuje podana z ryżem lub makaronem.
* Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać
pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy a drugą okrawać ziarna ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz