Muszę przyznać, że o jarmużu dowiedziałam się niedawno. Moja
Mama przygotowała z niego pierwszy wczesnoletni koktajl. Nie od razu poczułam
jego dość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie
tej zieleniny z owocami i innymi warzywami.
Jarmuż czyli brassica oleracea, jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako proste i tanie tzw. jadło chłopskie.
Wyróżniamy kilka odmian tej zieleniny: są gatunki o gładkich
bądź pofałdowanych liściach jak również
okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy.
Moda na jarmuż trwa, dodaje się go m.in. do sałatek,
koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś
najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni.
Jest bardzo niskokaloryczny, 100 gram jarmużu to tylko
52 kcal, dlatego polecany jest często
przy wszelakich dietach odchudzających i oczyszczających.
Zawiera liczne witaminy takie jak: A, K, H, B1, B2,C i E. Jest
bogatym źródłem wapnia, fosforu, żelaza i manganu. Warto zaznaczyć, że
zawartość żelaza, jak na warzywo jest bardzo duża bo aż 4 mg/100 gram jarmużu.
Z tego powodu jest często polecany osobom z obniżoną zawartością tego
pierwiastka w organizmie, jak i chorym cierpiącym na anemię oraz upośledzoną
produkcję czerwonych krwinek.
Zawiera
sulforafan mający działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Niszczy bakterie
powodujące wrzody żołądka. Dzięki dużej zawartości zielonego barwnika-
chlorofilu, hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, wykazując
działanie przeciw kancerogenne.
Warto wspomnieć, że wapń z
jarmużu jest wapniem łatwo przyswajalnym i pozbawionym kwasu szczawiowego ( z
jonami wapnia tworzy
on trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza
się w postaci kamieni w nerkach),
dlatego też, jest zalecany w żywieniu
dzieci, jako cenne źródło tego pierwiastka, niezbędnego m.in. w prawidłowym
rozwoju układu kostno-mięśniowego.
Zawartość witaminy C w 100 mg surowego jarmużu to 100 mg. Nie
mniejszą ilość witaminy znajdziemy w
ugotowanej roślinie. Biorąc pod uwagę ten fakt, jarmuż jest bardzo
cenionym warzywem zimowym. Warto go spożywać, razem z owocami cytrusowymi, jako
naturalną ochronę w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i
grypę.
Z witaminą C współdziałają flawonoidy
i glukozynolat, wzmacniając nasz układ immunologiczny, a także obniżając poziom
cholesterolu we krwi i przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy.
Pamiętajmy jednak, że jedzenie
dużej ilości jarmużu spowalnia wchłanianie jodu, na co powinny uważać osoby z
problemami tarczycowymi. Dodatkowo, jarmuż, jak każda roślina z rodziny kapustowatych zawiera niewielkie
ilości szczawianów, nie poleca się spożywanie nadmiernych ilości tego warzywa
osobom z kamicą nerkową typu szczawiowego.
Podsumowując,
nie od dzisiaj wiadomo, że powinniśmy jeść dużo "zielonego". Jarmuż,
o którym mowa, jest tego najlepszym dowodem.
Swoim znajomym
często przyrządzam taką warzywno -owocową bombę witaminową. Idealna porcja
zdrowia!
Przepis
poniżej.
Koktajl owocowy z jarmużem
Składniki:
- 1 duża łodyga jarmużu (bez twardych części)
- 1 jabłko
- 2 kiwi
- 1/2 awokado
- 1 gruszka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 banan
- 1/2 pomarańczy
- 2/4 szklanki wody mineralnej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera bądź blendera. Po około 3 minutach mamy gotowy pyszny i zdrowy koktajl!
Smacznego!
Autor: Córka
Ta zieleń jest cudowna:)
OdpowiedzUsuńCudowna i zdrowa! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jarmuż!
OdpowiedzUsuń