Ideą naszego bloga jest zdrowe i ekologiczne
jedzenie. Stąd też dzisiejszy post będzie swego rodzaju fenomenem. Jestem miłośnikiem piwa, lubię jego smak i aromat. Staram się
go jednak spożywać w mniejszych ilościach niż wcześniej ze względu na dużą
zawartość glutenu, mieszaniny białek (gluteniny i gliadyny), powodujących m.in.
uszkodzenie kosmków jelitowych, a w konsekwencji prowadzących do poważnych
dolegliwości zdrowotnych. Czy w piwie można znaleźć coś zdrowego? Jak się okazuje - tak!
źródło: http://www.banzaj.pl/Oktoberfest-w-tym-roku-swieto-piwa-bez-papierosa-10719.html
Pomimo wad, piwo ma zbawienne działanie oczyszczające, często wykorzystywane przy objawowym leczeniu kamicy nerkowej oraz nawadniające, zawiera bowiem mieszankę soli mineralnych oraz witamin pochodzących głównie z drożdży i ziaren zbóż wykorzystywanych przy jego produkcji.
Czym jest Oktoberfest? Jest to niemieckie święto piwa.
Święto październikowe, tzw. dożynki chmielne, najhuczniej obchodzone w
Monachium, w Bawarii, od 1810 r. W trakcie trwania
festynu w mieście zjawiają się tłumy turystów pragnących rozkoszować się swoim
ulubionym alkoholowym trunkiem. Szacuje się, że
podczas imprezy spożywane jest około pięciu milionów litrów piwa, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. mass. Pierwsza idea festynów
polegała na zużyciu piwa z mijającego sezonu browarskiego, zanim rozpoczęto
warzyć nowe. Ponieważ Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku zezwalało na warzenie piwa tylko od 29
września do 23 kwietnia, przypadały tego typu festyny właśnie na okres przełomu
września i października.
W trakcie festiwalu
organizowane są liczne pochody, koncerty, zabawy, jednak przede wszystkim liczy
się ilość spożywanego bursztynowego płynu, zagryzanego obowiązkowo tradycyjnymi
bawarskimi preclami tzw. Wiesn-Brezn.
źródło: http://turystyka.wp.pl/gid,15625570,kat,1036545,title,Nowy-piwny-rekord-swiata,galeria.html?ticaid=1137e4
http://obiadgotowy.blogspot.com/2013/08/precle.html
Krakersy z masą
serowo-czosnkową
Składniki:
- 2 paczki krakersów
- 30 dkg sera żółtego
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- Sól, pieprz do smaku
- 20 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, 1 łyżkę majonezu
i 2 łyżki jogurtu (jeżeli masa jest za gęsta można dodać więcej ale masa ma być
zwarta), dodać sól i pieprz do smaku a następnie wszystko dokładnie wymieszać
(można w robocie kuchennym).
Powstałą masę nałożyć na krakersy
a następnie każdy kawałek ozdobić orzechem włoskim.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz