Książki Mojej Mamy

środa, 24 września 2014

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti.

Dieta cud - ileż takich określeń stylu żywieniowego mieliśmy okazję podziwiać w różnego rodzaju czasopismach, na stronach internetowych, w telewizyjnych programach kulinarnych? Każda dieta jest inna, każda ma na celu poprawę samopoczucia i zdrowia. Dzisiaj kilka słów o diecie bezglutenowej.



 Nikt w mojej rodzinie nie ma potwierdzonej medycznie choroby zwanej celiakią czyli nie jest uczulony na gluten. Słyszę jednak wiele pozytywnych opinii na temat znacznej poprawy samopoczucia osób, które wyeliminowały gluten ze swojej diety. Z drugiej strony już tyle razy nowe, rewolucyjne diety miały być „lekiem na całe zło” a okazywało się, że jednak zawsze jest jakieś „ale”. Dlatego uważam, że trzeba zachować pewien dystans w stosunku do ogromnej ilości informacji, którymi jesteśmy zasypywani, tym bardziej, że przeważnie mają tyle samo zwolenników co przeciwników.

 Oczywiście nie ulega wątpliwości, że gluten ze swojej diety całkowicie muszą wyeliminować osoby, u których stwierdzono celiakię a powinny spróbować ograniczyć osoby mające problemy z alergiami różnego rodzaju i chorobami przewodu pokarmowego, jak i również osoby chcące stracić na wadze. Dlatego właśnie na blogu będą pojawiały się raz na jakiś czas przepisy na znane i lubiane potrawy, które można przygotować bez dodatku glutenu, a które nic nie tracą na smaku a wręcz przeciwnie. Oczywiście można je również przygotować w sposób tradycyjny. Dzisiaj przepis na makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami z mięsa indyka.


Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym  i z makaronem spaghetti.

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki ryżowej  do obtoczenia kuleczek (bezglutenowa) ale można każdej innej
  • Paczka makaronu spaghetti bezglutenowego (może być oczywiście każdy inny)
  •  
     
  • Na sos pomidorowy: 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów, duża garść świeżej bazylii.
Przygotowanie:

Ugotować kaszę na sypko w proporcji 1:2 (1 część kaszy, 2 części wody). Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną drobno cebulę , po chwili dodać czosnek. W malakserze zmiksować kaszę i po kolei dodawać: natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, mięso mielone, przyprawy i jajko. Z powstałej masy formować zwilżonymi rękami małe kulki, obtoczyć w mące a następnie podsmażyć na lekko złoty kolor z obu stron, na 1-2 łyżkach oliwy.
Przygotować sos pomidorowy: obrane pomidory bez pestek i soku pokroić na drobne kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru a następnie gotować kilka minut aż lekko odparują wodę. Zmiksować w blenderze razem z połową bazylii, dodać bulion i pogotować jeszcze około 3 minuty.
Podsmażone mięsne kulki włożyć do sosu pomidorowego i gotować na małym ogniu około 10 minut, uważając, żeby nie przywarły do dna garnka. Jeżeli sos będzie jeszcze za gęsty można dodać więcej bulionu.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym z kulkami mięsnymi. Posypać resztą bazylii.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Dieta bezglutenowa jest dietą bardzo wymagającą. Byłam kilka dni na diecie bezglutenowej, ale nie wtrzymałam długo.

    OdpowiedzUsuń