Piękne krajobrazy, malownicze scenerie, rzeka przecinająca małe, urocze miasteczko i przede wszystkim winnice wypełniające wzgórza skąpane w słońcu. Wydawałoby się, że to idealny opis francuskiej wsi, natomiast jest to bardzo krótkie zobrazowanie pięknej miejscowości w Niemczech jaką jest Krov. Byłam, doświadczyłam, zakochałam się...
Książki Mojej Mamy
▼
piątek, 29 maja 2015
wtorek, 26 maja 2015
Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą
W kwietniu w
księgarniach pojawiła się nowa powieść Hanny Kowalewskiej "Tam, gdzie nie
sięga już cień". Tym razem autorka bestsellerowego cyklu o Zawrociu,
którego jestem fanką, opowiada poruszającą rodzinną historię z akcją mającą
miejsce w małej nadmorskiej miejscowości. Rodzinne tajemnice, skomplikowane
związki, zmrożone serce, bolesna przeszłość wymazywana z pamięci ale także
kobieca siła i zdolność do odrodzenia, wyjścia z cienia i próba poszukiwania
światła.
sobota, 23 maja 2015
Deser chia z ananasem i musem z mango
Lubicie nasiona chia? My bardzo! Od pewnego czasu, takie owocowe desery na mleku kokosowym stały się naszym ulubionym deserem. Dzisiaj mamy dla Was chia z ananasem i musem mango. Zaskoczcie swoich znajomych nowym i niepowtarzalnym smakiem. I do tego zdrowym!! :)
wtorek, 19 maja 2015
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
Popeye - popularna postać z amerykańskiego filmu animowanego. Ten marynarz o dobrym sercu, ale o dość butnym charakterze, słynął ze swojego upodobania do bójek. Szczególną siłę i werwę zyskiwał po zjedzeniu puszki szpinaku. Zachwycał się nim każdego dnia. Fakt ten miał zapewne spopularyzować to warzywo, wśród niechętnie spożywających go dzieci.
U nas w formie lekkiej tarty z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
U nas w formie lekkiej tarty z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/
środa, 13 maja 2015
Sałatka z awokado, fety i ciecierzycy
Nie macie pomysłu na lekką i pożywną kolację? Proponujemy sałatkę z awokado, fety i ciecierzycy. Rewelacyjnie smakuje i daje uczucie sytości na długi czas. Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski to skarbnica białka, regularnie spożywana zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Uważana jest również za niezły afrodyzjak! Dlatego wcinajcie! :)
poniedziałek, 11 maja 2015
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika
"Już niejedna dama wysokiej wartości dla buraka zwykłego zburaczyć się zechciała, bo dorodny był wierzchem".
Dzisiaj na naszym stole rządzi burak, i do tego pieczony. Nie od dziś wiadomo, że to pospolicie występujące w Polsce warzywo to skarbnica prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych.
wtorek, 5 maja 2015
Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą
sobota, 2 maja 2015
Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem
Jesienna nuda? Nic z tego! Pomimo niesprzyjającej pogody za oknem i wszechogarniającej szarówy mamy dla Was przepis na kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem. Idealnie smakuje z zimnym piwem pszenicznym lub białym winem półwytrawnym. Zdrowo, kolorowo i smacznie!