1. 1 szklankę kaszy jaglanej należy wsypać na drobne sitko i dokładnie przepłukać zimną wodą, do momentu aż zacznie wypływać zupełnie przeźroczysta woda. Mieszamy metalową łyżką.
2. Następnie, przepłukaną pod kranem kaszę należy przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka.
3. W garnku zagotować 2,5 szklanki wody, wrzucić kaszę, dodać soli i kilka kropel oliwy. Kilka razy przemieszać i gotować pod przykryciem 15-17 min (na bardzo małym ogniu). Pozostawić pod przykryciem jeszcze 5 min, później odkryty garnek pozostawić do odparowania nadmiaru wody.
Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ponieważ robi się papka.
Czekoladowo - orzechowy budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka (podprażonej wcześniej) kaszy jaglanej
- 10-15 daktyli
- 4 łyżki kakao
- 1 litr mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki nerkowców lub orzechów laskowych
Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami mleka. Dodajemy daktyle i kurkumę. Gdy zacznie wrzeć przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Przekładamy kaszę do misy miksera, dodajemy resztę mleka, orzechy, cukier
i blendujemy do momentu aż masa będzie gładka.
Podajemy na ciepło, posypane np. pestkami granatu. Równie dobrze smakuje na zimno.
Smacznego!
Autor: Ania
uwielbiam takie budynie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na lekkie śniadanie. :D
OdpowiedzUsuńMega pomysł na zdrowe i lekkie śniadanko! Wygląda świetnie a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuń