Książki Mojej Mamy

sobota, 3 marca 2018

Czekoladowo - orzechowy budyń z kaszy jaglanej

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną, tak aby nie była gorzka w smaku? Oto nasz sprawdzony sposób:

1. 1 szklankę kaszy jaglanej należy wsypać na drobne sitko i dokładnie przepłukać zimną wodą, do momentu aż zacznie wypływać zupełnie przeźroczysta woda. Mieszamy metalową  łyżką. 

2. Następnie, przepłukaną pod kranem kaszę należy przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka.

3. W garnku zagotować 2,5 szklanki wody, wrzucić kaszę, dodać soli i kilka kropel oliwy. Kilka razy przemieszać i gotować pod przykryciem 15-17 min (na bardzo małym ogniu). Pozostawić pod przykryciem jeszcze 5 min, później odkryty garnek pozostawić do odparowania nadmiaru wody.

Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ponieważ robi się papka. 



Czekoladowo - orzechowy budyń z kaszy jaglanej 

Składniki:
  • 1 szklanka (podprażonej wcześniej) kaszy jaglanej
  • 10-15 daktyli
  • 4 łyżki kakao 
  • 1 litr mleka roślinnego 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki nerkowców lub orzechów laskowych
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami mleka. Dodajemy daktyle i kurkumę. Gdy zacznie wrzeć przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Przekładamy kaszę do misy miksera, dodajemy resztę mleka, orzechy, cukier
i blendujemy do momentu aż masa będzie gładka.

Podajemy na ciepło, posypane np. pestkami granatu. Równie dobrze smakuje na zimno.









Smacznego!

Autor: Ania

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie budynie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na lekkie śniadanie. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega pomysł na zdrowe i lekkie śniadanko! Wygląda świetnie a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń