Risotto z pesto
Składniki:
- 2 doniczki bazylii
- czosnek
- 1 cebula
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- 4 szklanki bulionu wegetariańskiego
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Pesto bazyliowe
Miksujemy bazylię, słonecznik, 3 ząbki czosnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto
W głębokim garnku lub dużej głębokiej patelni, podsmażamy na oliwie z oliwek 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę.
Następnie dodajemy 1,5 szklanki ryżu do risotto, lekko mieszamy z czosnkiem i cebulką.
Dodajemy małą ilość bulionu warzywnego, aż do całkowitego odparowania płynu.
Kontynuujemy dodawanie bulionu, każdorazowo mieszamy zawartość patelni drewnianą łyżką.
W momencie kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy przygotowane wcześniej pesto, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, można posypać parmezanem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz