Książki Mojej Mamy

czwartek, 15 lutego 2018

Risotto z pesto

Propozycja połączenia dwóch wspaniałych dań: risotto i smakowitego pesto. Spróbujcie jaki będzie efekt takiego eksperymentu. 




Risotto z pesto

Składniki:

- 2 doniczki bazylii
- czosnek
- 1 cebula
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- 4 szklanki bulionu wegetariańskiego
- pieprz, sól
- oliwa  z oliwek
- pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Pesto bazyliowe

Miksujemy bazylię, słonecznik, 3 ząbki czosnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Risotto

W głębokim garnku lub dużej głębokiej patelni, podsmażamy na oliwie z oliwek 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę.

Następnie dodajemy 1,5 szklanki ryżu do risotto, lekko mieszamy z czosnkiem i cebulką.

Dodajemy małą ilość bulionu warzywnego, aż do całkowitego odparowania płynu.
Kontynuujemy dodawanie bulionu, każdorazowo mieszamy zawartość patelni drewnianą łyżką.

W momencie kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy przygotowane wcześniej pesto, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, można posypać parmezanem.

Smacznego









Autor: Ania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz