O kaszy jaglanej pisałyśmy już sporo na naszym blogu (patrz tutaj). Jako Królowa Kasz znakomicie sprawdza się jako dodatek do przeróżnych farszów, a w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie stanowiła ciekawą alternatywę dla tradycyjnego ryżu.
Naprawdę polecamy!
Papryka faszerowana kaszą jaglana, suszonymi pomidorami i szpinakiem
zainspirowane przepisem z bloga Facet i kuchnia
Składniki:
- 3 -4 czerwone papryki
- 3//4 szklanki kaszy jaglanej
- duży pęczek szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 9-10 szt. suszonych pomidorów w oliwie
- pieprz, sól
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, odrywamy twarde łodyżki i kroimy na mniejsze kawałki.
Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Podprażoną wcześniej kaszę gotujemy z wodą w proporcji 1:2 przez około 15 minut od zagotowania.
W czasie gotowania można dolać jeszcze około 1/2 szklanki wody.
Czosnek drobno kroimy i szklimy chwilkę na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy szpinak i podsmażamy 1-2 minuty. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory i kaszę jaglaną.
Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
Wypełniamy papryki farszem i układamy na wysmarowanej łyżką oliwy blaszce
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 30 minut.
Smacznego!
Autor: Mama
Zdecydowanie wolę tę w wersji miesnej, czyli faszerowaną mięsem mielonym ;)
OdpowiedzUsuń