soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy!
Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej
soczewicy
Składniki:
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 4-5 liści jarmużu
- 6 szklanek warzywnego bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umyty jarmuż pozbawiamy grubych nerwów i dzielimy na mniejsze części.
Marchew i ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia).
Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy.
Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż.
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz