Bardzo lubię realizm magiczny, (który można znaleźć na przykład u Marqueza w „Sto lat samotności” albo w powieści Patricka Süskinda pt. „Pachnidło”) dlatego chciałabym Wam dzisiaj polecić książkę, w której również odnajdziemy ten ciekawy nurt.
"Przepiórki w płatkach róży" Laury Esquivel to piękna, magiczna opowieść o dwóch namiętnościach: do gotowania i do mężczyzny.
Książka, której niepowtarzalny klimat aż eksploduje uczuciami, jest przesiąknięty smakami budzącymi prawdziwe pożądanie a miłość łączy się tu z magią.
To opowieść o życiu Tity, trzeciej córki swojej matki, która decyduje, że jej najmłodsza córka, musi zostać stara panną, by się nią opiekować w starości. Historia o miłości i sztuce kulinarnej, umiejscowiona w Meksyku na początku XX wieku.
Książka w piękny sposób uświadamia nam, jak bliskie związki łączą świat smaków ze światem uczuć. Historii towarzyszą niewiarygodne wydarzenia, odwołujące się do meksykańsko-indiańskich tradycji i wierzeń.
Mam nadzieję, że książka dostarczy Wam, podobnie jak mnie mnóstwo radości i wzruszeń oraz na długo pozostanie w pamięci.
http://pokoj-ksiazek.blogspot.com/2013/08/przepiorki-w-patkach-rozy-laura-esquivel.html
Polecamy!
Brownie jaglane z truskawkową polewą
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
- 60 g roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 szklanki dobrego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia).
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz