Książki Mojej Mamy

niedziela, 27 grudnia 2015

Piernikowy syrop

Nic tak nie przypomina mi świątecznego klimatu jak zapach świeżo wypieczonych pierniczków.
Rozgrzewa od środka i sprawia, że nawet szara rzeczywistość nabiera blasku roziskrzonych świątecznych światełek. Ilekroć przechodzę, obok wszystkim dobrze znanych sieciowych "kawo-dajni", już od progu czuję aromat szeroko reklamowanej piernikowej latte.
Przyszedł mi do głowy pomysł, że w tym roku przygotuję taki syrop samodzielnie, aby jeszcze bardziej cieszyć się moim ukochanym zapachem. Nie tylko w czasie Świąt. :)


Piernikowy syrop

Składniki:
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( lub kilka ziaren z laski waniliwej)
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, przyprawy i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia.

Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu bez przykrywki przez około 20 minut, lub do uzyskania konsystencji syropu klonowego.

Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy wanilię. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Dla bardziej wyrazistego smaku dodajemy do syropu szczyptę chili.

Smacznego!

















Autor: córka Świąteczne słodkości! 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz