Niedziela skłaniała wszystkich mieszkańców podkarpackiego miasta do wyjścia z domów i zaczerpnięcia świeżego powietrza. Jak mogłam oprzeć się takiej pokusie? odwiedziłam piękny rynek, a także podziwiałam widoki z Zamku Królowej Bony. Leniwie płynące wody Sanu, zielone wzgórza i sanockie domy zdawały się uśmiechać do mnie pokazując swoją najlepszą odsłonę w blasku majowego słońca. W oddali wyłaniał się Skansen będący największym muzeum architektury ludowej na otwartym powietrzu w Polsce.
Z podkarpackiej krainy wróciłam z przepisem na niesamowicie wyglądającą i tak też smakującą sałatkę z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą. Oczywiście, można przygotować ją również bez kurczaka. Smakuje równie dobrze. Smacznego!
Sałatka
z kurczakiem, grejpfrutem i rukolą
(z
dodatkiem orzeszków zimnych)
Składniki:
- 1/2 paczki rukoli
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 grejfrut
- 1 pomarańcza
- 8-9 szt. suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju ze słoika
- 2 garści orzeszków ziemnych
- sól
Przygotowanie:
Pierś
z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, lekko solimy i
podsmażamy przez 4-5 minut na oleju spod pomidorów.
Pomarańczę
obieramy i kroimy na kawałki.
Grejpfruta obieramy, w miarę możliwości usuwamy białe błonki i kroimy.
Mieszamy
pomarańczę, grejpfruta i podsmażoną pierś z kurczaka. Dodajemy
pokrojone suszone pomidory a na końcu rukolę.
Lekko
mieszamy, posypujemy orzeszkami i podajemy.
Smacznego!
Autor: Córka
Pięknie wygląda ! mmm
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje! :)
OdpowiedzUsuńAleż kolory - sałatka super!
OdpowiedzUsuń