Książki Mojej Mamy

środa, 25 marca 2015

Jajecznica na kanapce

Czy zdarza Wam się czasem obudzić rano  z myślą " ale bym zjadł/a jajecznicę"? Bo mi tak. I to całkiem często. :) Wtedy idę do kuchni, otwieram lodówkę i kombinuje. Lubię eksperymentować ze smakiem. Jajecznicę można zrobić na milion sposobów. I wszystkie są jednakowo dobre.
Poniżej przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i bazylią, w towarzystwie domowego chleba. Dobrze tak rozpocząć dzień. 







Jajecznica z suszonymi pomidorami i bazylią
(porcja dla 2 osób)


Składniki:

  • 4 jajka "zerówki"
  • 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałeczki
  • 1 mała cebula
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba ( np. takiego)
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • świeże listki bazylii
  • pieprz
  • sól 


Przygotowanie:

Jajka mieszamy w miseczce. Dodajemy, pokrojoną na bardzo małe kosteczki cebulę, Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy nasze jajka. Doprawiamy solą (ja używam różowej soli himalajskiej). Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Pod sam koniec smażenia jajecznicy dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Przenosimy jajecznicę na kromki chleba i posypujemy pokrojonymi kawałeczkami bazylii. Pieczywo, możemy wcześniej umieścić w piekarniku i delikatnie podpiec, aby były ciepłe i chrupiące.
Smacznego!









Autor: Córka ALE JAJA!

3 komentarze:

  1. Ładnie podana ale ja najbardziej lubię jajecznicę z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ervisha, my również, ale czasem można zaszaleć! A co! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie, na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń