Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować na różne sposoby w zależności od dania, którego ma być częścią. Ugotowany tradycyjnie, miękki, al dente, przyprawiony, w sosie.
Makaron jest niesamowitym kompanem do wszystkich dań i każdy, nawet początkujący kucharz jest w stanie stworzyć z niego swoje dzieło sztuki. Jest on jednak cały czas dodatkiem do potraw i zawsze należy zastanowić się nad jego grubością, kształtem, ilością, aby nie zdominował dania i nie nadał mu zbyt wyrazistego smaku ciasta.
Moja Mama jako zwolenniczka zdrowego gotowania zamiast studenckich parówek lubi dodać do makaronu na przykład warzywa. Dziś zaprezentuję Wam makaronową ucztę z zielonymi brokułami.
Makaron z brokułami
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 30 dag makaronu penne ( ukośnie ścięte rurki, u mnie pełnoziarnisty albo bezglutenowy)
- 8-9 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
- garść pokrojonej bazylii (nie koniecznie)
Przygotowanie:
·
Na gotującą
, lekko posoloną wodę wrzuć podzielony na różyczki brokuł i gotuj około 8 minut (ja gotuję na parze).
·
Ugotuj
makaron al dente (ma być elastyczny i lekko twardawy). Po
ugotowaniu przelej zimną wodą.
·
Na dwóch
łyżkach oliwy smaż na małym ogniu przez około 1 minutę (cały czas mieszając,
żeby się nie przypalił bo będzie gorzki) pokrojony w plasterki czosnek .
·
Wrzuć
ugotowany makaron, zamieszaj.
·
Dodaj
ugotowany brokuł i wlej pozostałą oliwę.
·
Wszystko
lekko wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu.
·
Nałóż na
talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie).
·
To jest
pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste.
Smacznego!
Autor: Córka
Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. W konkursie można dodać niezliczoną ilość propozycji makaronowych, a nagrody są warte walki o nie :)
OdpowiedzUsuńA bardzo chętnie. Dziękuję za zaproszenie! :)
OdpowiedzUsuń