Książki Mojej Mamy

niedziela, 26 października 2014

Makaron z brokułami

Makaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością. Tak, czy inaczej makaron jest wdzięcznym kuchennym pomocnikiem, dzięki któremu każdemu podniebieniu zapewnimy nie lada ucztę.






Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować na różne sposoby w zależności od dania, którego ma być częścią. Ugotowany tradycyjnie, miękki, al dente, przyprawiony, w sosie.

Makaron jest niesamowitym kompanem do wszystkich dań i każdy, nawet początkujący kucharz jest w stanie stworzyć z niego swoje dzieło sztuki. Jest on jednak cały czas dodatkiem do potraw i zawsze należy zastanowić się nad jego grubością, kształtem, ilością, aby nie zdominował dania i nie nadał mu zbyt wyrazistego smaku ciasta.

Moja Mama jako zwolenniczka zdrowego gotowania zamiast studenckich parówek lubi dodać do makaronu na przykład warzywa. Dziś zaprezentuję Wam makaronową ucztę z zielonymi brokułami.



Makaron z brokułami

Składniki:

  •    1 duży brokuł
  •   30 dag makaronu penne ( ukośnie ścięte rurki, u mnie pełnoziarnisty albo bezglutenowy)
  •   8-9  ząbków czosnku
  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  •   Sól i pieprz do smaku
  •   parmezan do posypania
  •   garść pokrojonej bazylii (nie koniecznie)

Przygotowanie:

·        Na gotującą , lekko posoloną wodę wrzuć podzielony na różyczki brokuł i gotuj  około 8 minut (ja gotuję na parze).
·        Ugotuj makaron al  dente  (ma być elastyczny i lekko twardawy). Po ugotowaniu przelej zimną wodą.
·        Na dwóch łyżkach oliwy smaż na małym ogniu przez około 1 minutę (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił bo będzie gorzki) pokrojony w plasterki czosnek .
·        Wrzuć ugotowany makaron, zamieszaj.
·        Dodaj ugotowany brokuł i wlej pozostałą oliwę.
·        Wszystko lekko wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu.
·        Nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie).
·        To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste.

Smacznego!
 



Autor: Córka

Światowy Dzień Makaronu 2014
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. W konkursie można dodać niezliczoną ilość propozycji makaronowych, a nagrody są warte walki o nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A bardzo chętnie. Dziękuję za zaproszenie! :)

    OdpowiedzUsuń