Wyjątkowy pomysł na obiad lub pożywny posiłek do lunchbox'a. Pełnoziarnisty makaron typu penne podany z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów, z dodatkiem zielonego brokuła i aromatycznego tuńczyka. Danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Książki Mojej Mamy
▼
niedziela, 16 września 2018
czwartek, 9 sierpnia 2018
Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami
Upały póki co, nie dają nam od siebie odpocząć. Moja Mama jednak, zaprawiona w boju prężnie działa i krząta się po swojej kuchni, przygotowując dla Was kolejne przepisy. Poniżej przepis na moją imieninową tartę z cukinią, ricottą i pomidorami. Sądząc po komentarzach imprezowych degustatorów jest niezwykle smaczna i inna od wszystkich dotychczasowych.
wtorek, 17 lipca 2018
Kisiel z czerwonych porzeczek
Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z truskawek, malin lub innych sezonowych owoców.
Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy syropu klonowego lub syropu z agawy.
Najlepiej smakuje na ciepło, ale z powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni.
środa, 4 lipca 2018
Tradycyjny włoski makaron z bakłażanem i pomidorami
Lato w pełni, dzisiaj propozycja na szybki i pożywny obiad po włosku. Pora roku zachęca do eksperymentowania ze świeżymi warzywami. Nie pozostaje nam więc nic innego jak korzystanie z dobroci tego co daje nam natura i próbowanie nowych smaków.
czwartek, 17 maja 2018
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową
Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Co jeść na śniadanie żeby mieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy" na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego.
Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre paliwo dla naszego organizmu. Śniadanie mistrzów powinno zawierać odpowiednią dawkę białka i węglowodanów, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Tylko wtedy będzie pożywne i odżywcze, dając tym samym siły na cały długi dzień.
Nasza propozycja? Batony owocowe z musem jabłkowym z polewą czekoladową. Spróbujcie sami!
sobota, 21 kwietnia 2018
Bezglutenowa pizza sycylijska
Postanowienia noworoczne mogą być różne. Kiedy 1 stycznia jak co roku, tradycyjnie zapisywałam moje postanowienia na pierwszej stronie nowego kalendarza zdałam sobie sprawę, że pozycji na 2018 rok jest bardzo dużo. Długo się nie zastanawiając, skreśliłam wszystkie niepotrzebne cele, zostawiłam w moim mniemaniu dwa najważniejsze- być szczęśliwą i zdrową. Oba, jak na razie skutecznie udaje mi się realizować. Do rzeczy, od połowy stycznia jestem na programie oczyszczającym prof. Siergieja Batieczko, nie wdając się w szczegóły jestem na diecie bezglutenowej, bez laktozowej i lekkostrawnej. Razem z mamą testujemy w naszej kuchni dania bezglutenowe, oto jedno z nich, sycylijska pizza bezglutenowa na mące z ciecierzycy.
sobota, 3 marca 2018
Czekoladowo - orzechowy budyń z kaszy jaglanej
Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną, tak aby nie była gorzka w smaku? Oto nasz sprawdzony sposób:
1. 1 szklankę kaszy jaglanej należy wsypać na drobne sitko i dokładnie przepłukać zimną wodą, do momentu aż zacznie wypływać zupełnie przeźroczysta woda. Mieszamy metalową łyżką.
2. Następnie, przepłukaną pod kranem kaszę należy przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka.
3. W garnku zagotować 2,5 szklanki wody, wrzucić kaszę, dodać soli i kilka kropel oliwy. Kilka razy przemieszać i gotować pod przykryciem 15-17 min (na bardzo małym ogniu). Pozostawić pod przykryciem jeszcze 5 min, później odkryty garnek pozostawić do odparowania nadmiaru wody.
Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ponieważ robi się papka.
czwartek, 15 lutego 2018
Risotto z pesto
Propozycja połączenia dwóch wspaniałych dań: risotto i smakowitego pesto. Spróbujcie jaki będzie efekt takiego eksperymentu.
środa, 17 stycznia 2018
Harira – marokańska zupa
Za oknem w końcu trochę śniegu. Jest biało i mroźno, a nasze organizmy potrzebują wewnętrznego ogrzania. Najlepiej działają rozgrzewające zupy, najlepiej z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw.
Harira podbiła nasze smaki. Ta marokańska potrawa kusi zapachem kolendry i kuminu rzymskiego, a dodatek cynamonu, imbiru oraz papryki skutecznie pobudza nas do życia.
Spróbujcie sami!
czwartek, 11 stycznia 2018
Babeczki makowo-migdałowe
Tymczasem u nas dalej świątecznie. Naładowane noworoczną energią i pełne zapału do pracy odważnie wchodzimy w Nowy Rok 2018.