Upały póki co, nie dają nam od siebie odpocząć. Moja Mama jednak, zaprawiona w boju prężnie działa i krząta się po swojej kuchni, przygotowując dla Was kolejne przepisy. Poniżej przepis na moją imieninową tartę z cukinią, ricottą i pomidorami. Sądząc po komentarzach imprezowych degustatorów jest niezwykle smaczna i inna od wszystkich dotychczasowych.
Głównym składnikiem nadzienia jest cukinia, ale wyraźnie czuć tam również ziemniaki i podsmażoną cebulę dymkę. Całość dopełnia kremowy posmak świeżej ricotty.
Spróbujcie sami.
Składniki:
Nadzienie tarty:
- 4 cebulki dymki (biała część)
- 2 duże cukinie (najlepiej żółte)
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 -120 g ricotty
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta tymianku
- 3 pomidory
- sól, pieprz
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wyrabiamy ciasto, wylepiamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, lekko dociskamy (można też przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi)
i pieczemy 10 minut w tem. 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię lub papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na ok. 15 - 20 minut. Po tym czasie przelewamy wodą i dokładnie odciskamy na sitku.
Dymkę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Dodajemy odciśniętą cukinię
i smażymy ok. 10 minut, żeby większość wody wyparowała.
i smażymy ok. 10 minut, żeby większość wody wyparowała.
Ricottę mieszamy z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzone obieramy, kroimy na cienkie plasterki
i układamy na cieście. Przykrywamy cukinią a następnie masą serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów bez skóry. Lekko solimy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20 minut w piekarniku nastawionym na dół - termoobieg a następnie przez 20 minut góra+dół – termoobieg.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQQWngdGRK0SLq1q2h0yFxP11X4pdH-_l5bFT5PSNIAMjUQD4rxkz3acMJ0G60rt6nx0bdHBEFqO4vLdTf5gjdGZ5BtcHya7qFodh5XZHJ4zrBdSQfOLbh4u2GQwE_rOOTaOU7nqYWGNU/s280/IS_DSC_0346.jpg)
Autor: Ania
Dzisiaj zrobiłam, wyszła pyszna. Dzięki za przepis! Agata
OdpowiedzUsuń