Książki Mojej Mamy

poniedziałek, 29 maja 2017

Placuszki z malinami i serkiem mascarpone

W końcu mamy prawdziwą wiosnę....czy to już może przedsmak słonecznego i gorącego lata?
Mamy dla Was zdrową i smaczną propozycję. Placuszki orkiszowe z serkiem mascarpone i orzeźwiającymi malinami. Idealne na śniadanie,  podwieczorek lub kolację.  Może na jutro? :)




Placuszki orkiszowe  z malinami 

Składniki:

  • 1 jajko zerówka
  • 370 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 230 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 20 g malin (świeże lub mrożone)
  • 200 g serka mascarpone lub ricotty
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie cały czas roztrzepując, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie dość gęste ciasto naleśnikowe.

Piekarnik rozgrzewamy do 120 st.C.

Na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Nakładamy 4 porcje ciasta (mniej więcej po łyżce) i smażymy dość cienkie placuszki przez 1-2 min.

Usmażone placuszki układamy w stosik i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku.

Podajemy z malinami i serkiem mascarpone.








Autor: Córka


Viva Ricotta! edycja IV

2 komentarze: