Książki Mojej Mamy

piątek, 25 marca 2016

Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa





Babka migdałowa
(bezglutenowa)

Składniki:
  • 150 g migdałów bez skórek
  • 4 kopiate łyżki mąki jaglanej*
  • 7-8 łyżek cukru brązowego nierafinowanego
  • 150 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:

Migdały mielimy.

Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy.

Następnie dodajemy migdały, mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy.

Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45-50 minut.

Smacznego!

* mąkę jaglaną można zastąpić mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej







Autor: Mama

1 komentarz: