Szybki i dość łatwy przepis. Polecamy!
Placki ziemniaczane z kapustą i wędzonym łososiem
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- cebula dymka (pęczek)
- 200 g kapusty włoskiej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 50 ml zwykłego mleka lub mleka roślinnego
- 40 g mąki orkiszowej drobno-mielonej
- 1 jajko
- 100 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- oliwa
- 100 g szpinaku lub roszponki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej
- 100 g mascarpone
- sok z połówki cytryny
- skóra z cytryny
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną kapustę włoską wrzucamy na ostatnie 5 min gotowania.
Ugotowaną kapustę odsączamy, ziemniaki pozostawiamy do odparowania.
W osobnym garnku podsmażamy przez około 5 min drobno pokrojoną dymkę, następnie mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, połową mąki, mlekiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę włoską. Mieszamy z jajkiem.
Niezbyt grube placuszki, obtoczone w mące, smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia.
Usmażone placki wkładamy do piekarnika (temp. 120 st.C), tak aby w chwili podania były ciepłe.
Gotowane placki podajemy z sosem roszponkowym (lub szpinakowym) i wędzonym łososiem
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz