Książki Mojej Mamy

czwartek, 27 kwietnia 2017

Placki ziemniaczane z kapustą włoską i wędzonym łososiem

Dzisiaj mamy dla Was pyszną alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Aromatyczne i miękkie, z dodatkiem podgotowanej kapusty włoskiej oraz mąki orkiszowej. Całość uzupełnia aromatyczny sos czosnkowo-roszponkowy na serku mascarpone oraz wędzony łosoś. 
Szybki i dość łatwy przepis. Polecamy!



Placki ziemniaczane z kapustą i wędzonym łososiem


Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • cebula dymka (pęczek)
  • 200 g kapusty włoskiej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 ml zwykłego mleka lub mleka roślinnego
  • 40 g mąki orkiszowej drobno-mielonej
  • 1 jajko
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • oliwa
Składniki na sos:
  • 100 g szpinaku lub roszponki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej
  • 100 g mascarpone
  • sok z połówki cytryny
  • skóra z cytryny
Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną kapustę włoską wrzucamy na ostatnie 5 min gotowania.

Ugotowaną kapustę odsączamy, ziemniaki pozostawiamy do odparowania.

W osobnym garnku  podsmażamy przez około 5 min drobno pokrojoną dymkę, następnie mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, połową mąki, mlekiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę włoską. Mieszamy z jajkiem.

Niezbyt grube placuszki, obtoczone w mące,  smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia.

Usmażone placki wkładamy do piekarnika (temp. 120 st.C), tak aby w chwili podania były ciepłe.

Gotowane placki podajemy z sosem roszponkowym (lub szpinakowym) i wędzonym łososiem

Smacznego!






Autor: Córka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz