Książki Mojej Mamy

środa, 18 maja 2016

Spaghetti z młodym czosnkiem

Uwielbiam czosnek, zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy jego aromat jest najbardziej intensywny. Ceniony składnik dań włoskich,  jego kunszt doceniają najwięksi restauratorzy na całym świecie. 
Zapraszamy Was dzisiaj na wybitny makaron z młodym czosnkiem, z dodatkiem ziół i orzechów włoskich. Uwaga! To danie dla prawdziwych miłośników czosnku. Jedzcie tylko z zaufanymi przyjaciółmi! :)




Spaghetti z młodym czosnkiem

Składniki (4 porcje):
  • 15 g drobno posiekanego młodego czosnku
  • 15 g posiekanej natki pietruszki
  • 2 duże liście mięty
  • 10 g orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych)
  • 1 kromka pieczywa bez skórki
  • 3 łyżki parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje.

Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.

Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby było al dente.

Odcedzamy i dodajemy do sosu,  lekko mieszamy.

Podajemy z dodatkiem posiekanych prażonych orzechów włoskich i parmezanu.

Smacznego!







Autor: Córka


Makaronowy lunchbox do pracy

6 komentarzy:

  1. czyli jest to danie dla mnie :D :D :D
    świetny przepis!

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Raju, co to musi być za aromat! Dziękuje za dołączenie do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie na idealną randkę z moim C. :) Oboje bowiem uwielbiamy czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaha......dobrze jak dwie osoby lubią czosnek. :)

      Usuń