Książki Mojej Mamy

poniedziałek, 30 marca 2015

Domowy zakwas na wielkanocny żurek!

Dzisiaj bez zbędnych ceregieli. Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć!! Zakwas na biały żur nastawiony. Przepis podajemy poniżej!!






Zakwas na żurek

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej Typ 2000
  • 500-600 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele.
Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką.


Słoik przykrywam gazą i jeden raz dziennie mieszamy łyżką.
Zakwas jest gotowy po 4-6 dniach, gdy zaczyna ładnie pachnieć i jest  kwaśny.  Przelewamy go do butelki i przechowujemy w lodówce.








Autor: Mama


Wielkanocne Smaki - edycja V Domowy Wyrób Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz