Książki Mojej Mamy

środa, 8 października 2014

Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego

Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju kokosowym.
                                                                      Źródło: http://radiosygnaly.pl/?attachment_id=16734


Niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych
z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Olej kokosowy jest doskonałym olejem spożywczym, bardzo odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia. W wysokich temperaturach nie traci swoich właściwości, nie pali się i nie jełczeje. Przez wzgląd na swoje właściwości znajduje również szereg zastosowań w kosmetyce. Stosuje się go jako balsam do całego ciała i twarzy, jest świetny dla skóry po opalaniu, zalecany do tej przesuszonej, swędzącej, z łuszczycą, egzemą, atopowym zapaleniem. Szybko się wchłania. Po zastosowaniu oleju kokosowego skóra nie jest tłusta, ale nawilżona, miękka i gładka. Urzeka pięknym zapachem. Specyfik idealnie nadaje się również do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka.

Omawiany produkt doskonale sprawdza się w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Stosowany na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Pomaga w walce z łupieżem. Można go używać jako maseczkę na całą długość włosów przed myciem (także na skórę). Można również nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Ja nakładam na lekko wilgotne włosy, zawijam czepkiem aby utrzymać  ciepło i  trzymam przez 1 godzinę a następnie myję bardzo dokładnie dobrym szamponem.

W tym kokosowym cudzie można się dosłownie zakochać!

Olej kokosowy od dawna zajmuje pierwsze miejsce pośród wszystkich  balsamów,  których używam.
Panowie też mogą się z nim zaprzyjaźnić i używać go po goleniu.

W kuchni kokos używam także bardzo często w postaci mleczka kokosowego. Najczęściej kupuję w puszce, ale takie, w którego skład wchodzi tylko woda i miąższ kokosowy. Mleko w puszce powinno być gęste i treściwe. Bardzo często stosowane w kuchni tajskiej. Niestety tabela składników większości dostępnych w naszych sklepach spożywczych mleczek zupełnie zniechęca do ich zakupu.
Dzisiaj właśnie, korzystając z tego, że można jeszcze kupić świeżą kukurydzę chciałabym zachęcić Was do zrobienia pysznej zupy z dodatkiem mleczka kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia.




Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego

Składniki:
  • 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego)
  • 3 świeże kukurydze
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1-2  łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku) dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością.
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2  łyżki oliwy
  • sól morska,  pieprz
  • 3 łyżki posiekanych listków kolendry

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić.

Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion.

Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą, pieprzem  i zagotować.

Podawać z posiekaną kolendrą.

Smacznego!

* Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy a drugą okrawać ziarna ostrym nożem.











Autor: Mama


Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

2 komentarze: