Książki Mojej Mamy

czwartek, 11 września 2014

Serek kozi z miętą

Gdy byłam mała, moja babcia często przygotowywała dla mnie serek wiejski z kawałkami świeżo zerwanej w ogrodzie mięty. Uwielbiałam ten smak. Pyszny, delikatny ser wiejski ze śmietanką idealnie pasował do mięty, która sprawia, że staje się orzeźwiający i  aromatyczny.



Niejednokrotnie zdarza się, że mam zachciankę na takie właśnie śniadanie. Jadę więc na wieś i zrywam kępkę mięty, która zawsze ma swoje miejsce w babcinym ogrodzie. Oprócz licznych ziół, znajdują się tam również soczyste pomidory i świeży szczypiorek, bez których pyszne śniadanie nie może się obejść.
Kiedy ostatnio przywiozłam do Mojej Mamy zerwaną miętę, zostałam bardzo mile zaskoczona. Otóż Mama, zastąpiła zwykły tłusty biały ser twarogowy, serem kozim, który pod wieloma względami jest lepszy od sera krowiego lub owczego.

Mleko kozie, z którego produkuje się sery ma same zalety. Jest lekkostrawne gdyż cząsteczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim, stąd ich szybsze trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim. Białka mleka krowiego zawierają w swoim składzie kazeinę i laktozę, natomiast w mleku kozim nie znajdziemy tej frakcji globulin, stąd nie ma obawy o alergie pokarmowe na tym tle.
Przez niewielką zawartość laktozy, sery kozie są również bardzo dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków oraz dla osób cierpiących na jej nietolerancję. Mleko kozie może być niekiedy stosowane zamiast mleka  krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać już od 4 miesiąca życia.
Jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny kobietom w ciąży lub ją planujących. Mleko kozie zawiera duże ilości oligosacharydów, czyli naturalnych probiotyków, cząstek stanowiących pożywkę dla naturalnej flory bakteryjnej organizmu.

W mleku kozim znajdziemy najwięcej kwasów omega-6, wapnia, magnezu i fosforu, a także potasu i selenu. Pijąc i jedząc produkty z tego rodzaju mleka dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych aminokwasów egzogennych (czyli takich, które muszą być dostarczane organizmowi z pożywieniem) m.in. taurynę, która pobudza pracę układu nerwowego, leucynę, izoleucynę, lizynę, treoninę, metioninę, fenyloalaninę oraz tryptofan, który bierze udział w syntezie tzw. hormonu szczęścia.
Co więcej, mleko kozie obniża poziom złego cholesterolu HDL w organizmie, poprawia mineralizację kości, odkwasza organizm i zapobiega zaparciom, polepsza wchłanianie żelaza, przez co jest polecane osobom cierpiącym na anemię.

Zawiera mnóstwo witamin: A, B13 (kwas orotowy), D,E,B1,B2 i PP.
Sery kozie są serami niezwykle czystymi, nie znajdziemy w nich na pewno metali ciężkich, ponieważ koza najlepiej i najdokładniej z rodziny tzw. przeżuwaczy filtruje cały wchłonięty pokarm, pozbywając się z niego wszelkich zanieczyszczeń.

Co ciekawe, mleko kozie swoim składem, najbardziej przypomina mleko matki. Pomimo tego podobieństwa nie zaleca się jednak podawania dzieciom w zbyt dużych ilościach produktów z koziego mleka, ze względu na zbyt duże ilości składników mineralnych, które mogą prowadzić do nadmiernego obciążenia nerek.

Serek przygotowany przez Moją Mamę smakował fantastycznie. Polecam Wszystkim!

Serek kozi z miętą

Składniki:
  • 20-30 dag twarogu koziego
  • duża garść pokrojonej świeżej mięty
  • dwie  lub trzy łyżki dobrej śmietany
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Nie jest skomplikowane. Wystarczy wszystko dokładnie wymieszać. :)






Autor: Córka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz