Weekend przesycony ludowszczyzną, pięknymi emocjami, folklorem. Tak można nazwać w wielkim skrócie ostatnią sobotę i niedzielę mojego życia. Już od dawna tańczę w Zespole Piesni i Tańca Uniwersytetu Jagiellońskiego Słowianki, który w tym roku obchodzi jubileusz swojej bytności na polskich i zagranicznych scenach i estradach. 55 lat zespołu to kilka pokoleń, setki osób, wiele wspomnień, osiągnięć, emocji. Sobotni koncert pozwolił mi na pewne refleksje na temat tego, co tradycyjne, narodowe, kulturalne.
Książki Mojej Mamy
▼
poniedziałek, 24 listopada 2014
wtorek, 18 listopada 2014
piątek, 14 listopada 2014
Pyszna potrawka z białej fasolki
Podobno człowiek nie powinien być
od niczego ani od nikogo uzależniony, bo to ogranicza jego wolność. Tak to
prawda, ale są rzeczy, których na pewno nie porzuciłabym. Rzeczy, w stosunku do których nie chcę odwyku, kuracji, izolacji. Rzeczy, które nie niszczą mojego
zdrowia, a wręcz przeciwnie - pomagają mi lepiej żyć, utrzymywać moje ciało i
umysł w dobrej kondycji. Sprawiają, że jestem szczęśliwa. Do takich rzeczy
zaliczam zdrowe jedzenie, dobrą książkę, jogę, góry.
środa, 12 listopada 2014
Barszcz polsko-ukraiński
Rycerskie zwyczaje, średniowieczna kultura, gotyckie kościoły i zamki, królowie, królewny. Wyraźny podział społeczny na podmiejski plebs i zamożnych dworzan. Życie w chałupie zapchanej słomą ze zwierzętami na pewno diametralnie różniło się od tego w zamkowych komnatach bogatych w drogocenne wykończenia i ozdoby. Turnieje, zabawy, przyjęcia i uczty wypełniały czas wolny dworzan. Jak jadano w średniowiecznych murach? Jakimi pysznościami delektowało się królewskie i rycerskie podniebienie?
sobota, 8 listopada 2014
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia
Nie ma chyba w
naszym kraju bardziej popularnego warzywa niż marchew. Razem z
ziemniakami wiodą niepodważalny prym w polskiej kuchni patrząc
przez pryzmat popularności i różnorodności zastosowania. Do tego
należy dodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w
witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej
na jej temat i jeść, jeść, jeść!
środa, 5 listopada 2014
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami
I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu ta pyszna
potrawa nie była obecna w mojej kuchni.
Dzisiaj to aż nie do uwierzenia, ponieważ miseczka z humusem (albo jakaś
wariacja na temat humusu) ma swoje stałe miejsce w lodówce i nawet chwilowy jej
brak powoduje, że natychmiast ktoś się o niego upomina.
niedziela, 2 listopada 2014
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia
O co tak naprawdę chodzi z tym
glutenem? Czym różni się celiakia od alergii na gluten? Czym jest w ogóle celiakia? Co
daje mi dieta bezglutenowa? W jakich produktach jest najwięcej glutenu? Te pytania i wiele innych, stopniowo
naradzały się w mojej głowie i nie dawały spokoju. Tyle mówi się o tym, że nie
powinno się spożywać produktów zawierających w swoim składzie gluten. Ale
właściwie czemu? Postanowiłam trochę poszperać i poszukać w czym tak naprawdę
tkwi problem.