Czy można spędzić w Krakowie upalny, letni dzień, na zewnątrz, a jednocześnie zapomnieć o wysokiej temperaturze, co więcej poczuć się wyjątkowo zrelaksowanym i zadowolonym? Oczywiście, że tak. Relaks i dobre samopoczucie często kojarzone są z jedzeniem i piciem. Ciężko jednak wyobrazić sobie zjedzenie dobrego posiłku na świeżym powietrzu w upalny dzień i nie odczuwać przy tym dyskomfortu związanego z wysoką temperaturą. Jest jednak w Krakowie kapitalna inicjatywa, zorganizowana w świetnym miejscu, która pomaga zapomnieć w wakacyjny poranek o spoconych plecach, o której przede wszystkim warto powiedzieć.
O możliwości zjedzenia śniadania na trawie w Parku Krakowskim, czyli o Targu Śniadaniowym, dowiedziałam się zupełnie przez przypadek, ponieważ tak super fajna inicjatywa, raczej sezonowa z racji pogody (chociaż w Warszawie w zimie są specjalne namioty) nie jest jeszcze specjalnie znana ze względu na brak reklamy. Wszyscy znajomi, którym mówiłam o tej inicjatywie, byli zdumieni, że coś takiego ma miejsce prawie w ścisłym centrum miasta.
TARG Śniadaniowy to możliwość zrobienia zakupów (oczywiście produktów wyłącznie dobrej jakości ) i zjedzenia porannego posiłku na świeżym powietrzu. Zakup wspaniałej żywności łączony jest z rozrywką w formie różnych warsztatów plastycznych, muzycznych (ciągle rodzą się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje o niebo lepiej.
TARG Śniadaniowy to możliwość zrobienia zakupów (oczywiście produktów wyłącznie dobrej jakości ) i zjedzenia porannego posiłku na świeżym powietrzu. Zakup wspaniałej żywności łączony jest z rozrywką w formie różnych warsztatów plastycznych, muzycznych (ciągle rodzą się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje o niebo lepiej.
Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto zrobiłam jednak z mąki orkiszowej i dałam więcej porów. Wykorzystałam też całe ciasto a nie 2/3.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki orkiszowej albo gryczanej (może też być pszenna)
- 150g zimnego masła
- jajko
- sól
- 3 pory (białe i jasnozielone części)
- 2 łyżki masła
- 4-5 jajek
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może też być śmietana 30%)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 g koziego sera
- pietruszka do posypania.
Przygotowanie:
- Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę.
- Nadzienie : Pory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i serek lub jogurt, tymianek, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem.
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę i rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (szczypiorki dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić przed pokrojeniem.
Smacznego!
AUTOR: Mama