Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 27 lutego 2015

Risotto z selerem naciowym w doborowym towarzystwie!

My kobiety lubimy przede wszystkim to, co ładne. Nic odkrywczego. Wszystko, co piękne przykuwa uwagę kobiet, absorbuje je, przyciąga. Podobnie jak dobrym, zdrowym jedzeniem kobieta interesuje się także modą, muzyką, kinem, literaturą, muzyką i przede wszystkim... dodatkami. Każda dziewczyna, nie ważne w jakim wieku, na pewno przyzna mi rację.


Po pierwsze, aby wszyscy Panowie czytający ten artykuł nie poczuli się pominięci (tak drodzy, wspaniali mężczyźni ten post również jest dla Was :)) uważam, że każdy mężczyzna, który chciał dowiedzieć się trochę więcej o kobiecych zachciankach powinien przeczytać posta do końca.




wtorek, 24 lutego 2015

Pieczone warzywa z kaszą jaglaną

Tym razem chciałabym Wam polecić nie jedną, nie dwie, ale od razu trzy książki. W planie miałam opisać ostatnią, ale z doświadczenia już wiem, że dużo lepiej zacząć czytanie od wcześniejszych  powieści pisarki, czego  mi się właśnie nie udało zrobić.

Co jest w tych książkach niesamowitego, co innego, fascynującego, no i przede wszystkim o jakie książki chodzi? Już zaspakajam Waszą ciekawość.


                                             



















piątek, 20 lutego 2015

Mleko migdałowe

Temat mleka pochodzenia roślinnego znany jest nie od dziś. Ja najbardziej lubię mleko migdałowe. Polecane jest jako zamiennik mleka krowiego, nie tylko dla osób nietolerujących laktozę. Nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych i może być stosowane z powodzeniem do kawy czy też śniadaniowych płatków owsianych.


czwartek, 19 lutego 2015

Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami

Miałam to szczęście, że pierwszy raz prawdziwy ser mozzarella udało mi się posmakować we Włoszech. Od tego czasu, staram się zwracać uwagę na to, jaki ser kupuję i czy odpowiada on smakowi zapamiętanemu przez moje kubki smakowe.

Zasadniczo ser mozzarella możemy pozyskiwać z mleka bawolego (mozzarella di bufala) albo krowiego, lub ich mieszanki.
Ten pierwszy, dużo delikatniejszy w smaku, to prawdziwy rarytas dla koneserów serowych specjałów. Dzięki najwyższej jakości surowca i specjalnej technologii produkcji mozzarella ta zachwyca delikatnym smakiem, cudowną miękkością i mlecznym posmakiem rozpływającym się w ustach. Najbardziej cenioną odmianą  mozzarella di bufala są produkty pochodzące z rejonu Campania.




http://www.dietasrodziemnomorska.com.pl/pl/article/mozzarella-di-bufala-74.html


poniedziałek, 16 lutego 2015

Omlet z porem i świeżymi kiełkami

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego zwolennicy zdrowej kuchni polecają spożywanie dużej ilości kiełków? Problem jednak w tym, że wyrastają one z nasion, w których pełno jest potencjalnie szkodliwych składników pokarmowych, m.in. nierozpuszczalnego błonnika, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnym np. tzw. zespołu nieszczelnego jelita.  Można stwierdzić, że nasiona absolutnie nie dorównują jakościowo i ilościowo, powszechnie spożywanym owocom i warzywom. Mają mniej witamin i substancji mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Ziarna mają służyć roślinie do rozmnażania. Która roślina odda zatem bez walki, swój materiał reprodukcyjny dzikim zwierzętom ( w tym człowiekowi?). Z tego też powodu, nasiona zawierają tzw. syf, którego głównym zadaniem jest ochrona przed drapieżnikami. Mają one służyć ogólnemu dobru własnego gatunku, a nie uszczęśliwianiu innych.


A jednak dietetycy zalecają spożywanie kiełków! Dlaczego?





Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków?

Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków? 

Poniżej krótka ściąga przydatna dla każdego wielbiciela i hodowli kiełków.



wtorek, 10 lutego 2015

Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera

Jak powiedziały tak zrobiły. Obiecana niespodzianka inspirowana niedzielnym spotkaniem z NAJEDZONYMI fest. Pyszna i baardzo aromatyczna zapiekanka z porów, ziemniaków i wędzonego sera koziego, zakupionego  na wspominanym wydarzeniu (więcej tutaj). Smacznego!



poniedziałek, 9 lutego 2015

Najedzeni bardzo FEST!

Hotel Forum to jeden z pomników PRLu, który jest doskonale rozpoznawany w całej Polsce. Mieści się prawie w samym sercu Krakowa kontrastując Wawel po drugiej stronie Wisły. Opuszczony, stary budynek, który wyglądem bardziej straszy niż przysparza miłych wrażeń, jest dla wielu symbolem przemijania. W ostatni weekend jednak znowu zrobiło się gwarno w parterowym holu. Nie tylko ze względu na ruch w świetnej kawiarni Forum Przestrzenie, ale przede wszystkim z powodu dużej imprezy kulinarnej NAJEDZENI FEST! Kapitalna inicjatywa tym razem w otoczce karnawału po raz kolejny zagościła w komunistycznym gmachu, aby znowu tchnąć życie i zapach dobrej (naprawdę dobrej!) kuchni w mury budynku. Oczywiście nie mogło zabraknąć tam również nas!

czwartek, 5 lutego 2015

Dorsz w sosie pomidorowym, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą

Pozostając w temacie oleju kokosowego i jego smaku, proponujemy Wam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowych, z mlekiem kokosowym i ciecierzycą. Niezwykle pożywne i syte danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!




Metoda „ssania oleju”

Boli Cię gardło, zatoki, męczy katar? Wypróbuj metodę „ssania oleju”!
Oczyszczenie zatok, zdrowe gardło, i pozbycie się toksyn z organizmu – to tylko niektóre ze skutków….ssania oleju, metody znanej już w starożytności, stosowanej w ajurwedyjskich praktykach, która staje się coraz bardziej popularna na świecie, a nawet uznana za oficjalną metodę leczenia np. w Kanadzie. Dodatkowo prawidłowo stosowana, pomaga szybko pozbyć się krwawienia dziąseł, nieprzyjemnego oddechu oraz wybielić zęby.


http://justbeck.com.pl/oliwa-niezastapiona-podczas-odchudzania-2/