Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 30 stycznia 2015

Hinduski kurczak tikka masala

Hindusi wierzą, że cała nasza żywność jest darem bożym. Z tego też względu, cały proces przygotowywania posiłku powinien być traktowany z należytym szacunkiem oraz powagą. 


Przed przyrządzeniem potrawy, każdy szanujący się kucharz winien wysprzątać dokładnie swoją kuchnię oraz wyczyścić przyrządy kuchenne. Powinien także, zadbać o czystość własnego ciała, wskazana jest kąpiel i założenie czystego ubrania. Produkty, które będą użyte w trakcie przygotowywania potrawy powinny być najpierw dokładnie umyte. Coś co mnie najbardziej zaskoczyło? W kuchni indyjskiej, nie ma zwyczaju próbowania smaku dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników.


środa, 28 stycznia 2015

Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką

"Zawsze jem śniadanie na ciepło, bo daje mi niesamowitą energię. Uspokaja rozbiegane myśli, pomaga się skoncentrować i nastraja bardzo optymistycznie!" - Beata Pawlikowska

To, że powinniśmy jeść codziennie śniadania już wiemy. To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym niesamowity zastrzyk energii, też już wszyscy zakodowaliśmy. Ale dlaczego powinno się je spożywać na ciepło? W tym właśnie tkwi ich prawdziwa moc i dobroczynny wpływ na nasz organizm.


Ciepły posiłek rozgrzewa nasz organizm od środka. Organy wewnętrzne są lepiej ukrwione i dotlenione dlatego lepiej pracują. Szybciej "budzą się do życia" po zmniejszonej aktywności w ciągu nocy.  Rozgrzane narządy, działają prawidłowo i spełniają swoje funkcje. Uzdrawiająca kuchnia pięciu przemian, czyli sztuka gotowania potraw według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mówi, że codzienne picie ciepłej wody o poranku pozwala usprawnić przemianę materii i szybko pobudzić do działania układ krążenia. Chińczycy twierdzą, że wówczas  ta woda "utrzymuje ciepły żołądek". Stymulujemy w ten sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień.

Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło.


wtorek, 27 stycznia 2015

Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego

Brakuje Wam pomysłów na zimową surówkę ?
Polecam warzywo, u nas mało znane i niedoceniane a przecież bardzo dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem  albo upiec. Można dodać do zupy lub  spożywać na surowo,  w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych.

Fenkuł czyli koper włoski, bo o nim mowa zawiera między innymi witaminę C (jedna bulwa  pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor i wapń. Zawiera dużo błonnika co wspomaga odchudzanie i pomaga osobom mającym problemy z układem trawiennym (reguluje wypróżnianie), a z uwagi na zawartość olejków eterycznych łagodzi wzdęcia i skurcze brzucha.
Z uwagi na zawartość fitoestrogenów wskazany dla kobiet w okresie menopauzy ale również dla młodych mam z uwagi na właściwości mlekopędne. Koper włoski uważany jest także za naturalny afrodyzjak.
Kupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem.

wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola

Ostatni weekend to dla polskiego sportu bardzo ważna data w kalendarzu. Konkretnie 17 i 18 stycznia w Zakopanem rozegrany został, jak co roku, jeden z konkursów Pucharu Świata w skokach narciarskich. Pod Wielką Krokiew od ponad dekady schodzą się dziesiątki tysięcy kibiców przede wszystkim okryci biało-czerwonymi flagami i szalikami. Adam Małysz wpoił w serca Polaków w niesamowitym stylu coś pięknego i jednoczącego, co dziś kontynuuje dwukrotny mistrz olimpijski Kamil Stoch. Wielka presja, wielkie kibicowanie. Żeby jednak dobrze kibicować trzeba dobrze zjeść, a o to w stolicy polskich tatr nie trudno. 

piątek, 16 stycznia 2015

Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

Uwielbiam odkrywać nowe książki, tak jak nadzienia tajemniczych potraw. Dziś chciałabym przedstawić Wam kompilację jednego i drugiego. Kiedy trafiam na naprawdę dobrą historię, dzielę się nią ze wszystkimi. Tak, też się stało w przypadku "Bezcennego". Przedstawiałam Wam już Zygmunta Miłoszewskiego przy okazji innej pozycji, a mianowicie „Ziarna Prawdy”, tegoż autora. Jeść przy książkach się nie powinno, ale w przerwach pomiędzy stronami wspomnianego autora można przecież coś przekąsić.

wtorek, 13 stycznia 2015

Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie.

Łosoś z rodziny łososiowatychKtóż z nas go nie lubi. Spożywany na wiele sposobów. Pieczony, wędzony, gotowany na parze, na surowo. W każdej z tych postaci smakuje świetnie pieszcząc kubki smakowe. 

Najwięcej łososia spożywa się w Norwegii. Od 1998  do 2012 roku produkcja tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś wiadomo, że w Norwegii spożycie ryb i owoców morza jest dużo większe niż w innych krajach na świecie, co oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad.



piątek, 9 stycznia 2015

Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone

Zakupy w supermarkecie, na targu, w sklepie. Piątkowe popołudnie jest w tych miejscach wyjątkowo gwarne. Pośród tysięcy ludzi przewijających się w popłochu, bądź poruszających się bez pośpiechu można usłyszeć: Mamooo, Tatooo!! a kupisz mi?? - słowa, które każdy z nas słyszał, a co więcej sam wypowiadał. Matki z dziećmi w sklepowych wózkach, ojcowie z pociechami na ramionach przemierzający przestrzenie pomiędzy półkami z artykułami spożywczymi doskonale znają to pytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !! 

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt

Co Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty. Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi. Gdy w Nowy Rok skwar i upał, baran wilka będzie chrupał. Gdy w Nowy Rok pluta, ze żniwem też będzie pokuta. Jak Nowy Rok jasny i chłodny - cały roczek pogodny i płodny. Jaki Nowy Rok, taki cały rok.