Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 24 listopada 2014

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Weekend przesycony ludowszczyzną, pięknymi emocjami, folklorem. Tak można nazwać w wielkim skrócie ostatnią sobotę i niedzielę mojego życia. Już od dawna tańczę w Zespole Piesni i Tańca Uniwersytetu Jagiellońskiego Słowianki, który w tym roku obchodzi jubileusz swojej bytności na polskich i zagranicznych scenach i estradach. 55 lat zespołu to kilka pokoleń, setki osób, wiele wspomnień, osiągnięć, emocji. Sobotni koncert pozwolił mi na pewne refleksje na temat tego, co tradycyjne, narodowe, kulturalne.



piątek, 14 listopada 2014

Pyszna potrawka z białej fasolki

Podobno człowiek nie powinien być od niczego ani od nikogo uzależniony, bo to ogranicza jego wolność. Tak to prawda, ale są rzeczy,  których na pewno nie porzuciłabym. Rzeczy, w stosunku do których nie chcę odwyku, kuracji, izolacji. Rzeczy, które nie niszczą mojego zdrowia, a wręcz przeciwnie - pomagają mi lepiej żyć, utrzymywać moje ciało i umysł w dobrej kondycji. Sprawiają, że jestem szczęśliwa. Do takich rzeczy zaliczam zdrowe jedzenie, dobrą książkę, jogę, góry. 



środa, 12 listopada 2014

Barszcz polsko-ukraiński

Rycerskie zwyczaje, średniowieczna kultura, gotyckie kościoły i zamki, królowie, królewny. Wyraźny podział społeczny na podmiejski plebs i zamożnych dworzan. Życie w chałupie zapchanej słomą ze zwierzętami na pewno diametralnie różniło się od tego w zamkowych komnatach bogatych w drogocenne wykończenia i ozdoby. Turnieje, zabawy, przyjęcia i uczty wypełniały czas wolny dworzan. Jak jadano w średniowiecznych murach? Jakimi pysznościami delektowało się królewskie i rycerskie podniebienie?



sobota, 8 listopada 2014

Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia

Nie ma chyba w naszym kraju bardziej popularnego warzywa niż marchew. Razem z ziemniakami wiodą niepodważalny prym w polskiej kuchni patrząc przez pryzmat popularności i różnorodności zastosowania. Do tego należy dodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej na jej temat i jeść, jeść, jeść!

środa, 5 listopada 2014

Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami

I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu ta pyszna potrawa nie była obecna w mojej kuchni. Dzisiaj to aż nie do uwierzenia, ponieważ miseczka z humusem (albo jakaś wariacja na temat humusu) ma swoje stałe miejsce w lodówce i nawet chwilowy jej brak powoduje, że natychmiast ktoś się o niego upomina.



niedziela, 2 listopada 2014

Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia

O co tak naprawdę chodzi z tym glutenem? Czym różni się celiakia od alergii na gluten? Czym jest w ogóle celiakia? Co daje mi dieta bezglutenowa? W jakich produktach jest najwięcej glutenu?  Te pytania i wiele innych, stopniowo naradzały się w mojej głowie i nie dawały spokoju. Tyle mówi się o tym, że nie powinno się spożywać produktów zawierających w swoim składzie gluten. Ale właściwie czemu? Postanowiłam trochę poszperać i poszukać w czym tak naprawdę tkwi problem.